Spoed? Bel 010-4739868

Als elke seconde telt? Bel 112

s-Gravelandseweg 792, 3119 NE Schiedam

010-7470079

shape

De corona pandemie is volop in het nieuws. Via deze pagina voorziet Praktijk Vivitas u van nuttige achtergrond informatie.

Bezoek voor onze huidige werkwijze en openingstijden steeds deze pagina:

Andere werkwijze en openingstijden tijdens corona pandemie

Is een schriftelijk bewijs nodig om aan te tonen dat je niet in staat bent een mondkapje te dragen in verband met een beperking of chronische ziekte? Nee, dat is niet nodig. Mocht gevraagd worden een mondkapje te dragen dan volstaat een mondelinge toelichting indien mensen in staat zijn deze te geven. Mensen die dat willen, kunnen er wel zelf voor kiezen een kaartje met een toelichting mee te nemen voor mensen met een beperking. Winkeliers en andere mensen die belast zijn met de handhaving op publieke binnenruimtes waar mondkapjes gelden worden geacht soepel om te gaan met deze groep mensen met zichtbare of onzichtbare beperkingen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid.

www.rijksoverheid.nl.

Dokter raadplegen?

Twijfelt u of u de dokter moet raadplegen?

Doe dan de corona zelftest. Deze is gebaseerd op de standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap en actuele informatie van het RIVM:

Doe de corona zelftest

Indien u vermoed dat u corona heeft maar (nog) geen dringende medische zorg of heeft u algemene vragen over het coronavirus? Neem dan contact op met het publieksnummer van het RIVM:

0800-1351

Maakt u zich zorgen?

Maakt u zich zorgen over uw eigen gezondheid of die van uw huisgenoten? Kijk dan eerst op Thuisarts.nl, daar staat wat u moet doen.

Via deze knoppen gaat u meteen naar de juiste pagina:

Ik ben bang dat ik besmet ben

Ik wil voorkomen dat ik het coronavirus krijg

Bekijk ook de handige informatiekaart over het coronavirus. U vindt daar ook dezelfde informatie vertaald in het Arabisch, Turks, Tigrinya, Engels, Pools, Chinees, Farsi, en Somalisch.. Daarnaast vindt u er een poster met hygiënische maatregelen in het Nederlands, Arabisch, Turks, Tigrinya, en Engels:

Informatiekaart coronavirus

In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte Leer Zelf Online een helder filmpje over corona. Met hulp van duidelijke illustraties vertelt Steffie in eenvoudig Nederlands wat het corona virus is en hoe het mensen ziek maakt. Steffie vertelt wat u zelf wel en wat u niet moet doen. Zo kunt u ervoor zorgen dat u en anderen niet ziek worden.

Steffie legt corona eenvoudig uit

Hoe houden we ons hoofd koel?

Het nieuws over de corona pandemie is werkelijk overal. Maar hoe kunnen we ons hoofd koel houden onder al die zorgwekkende berichten en maatregelen?

Jos Somsen, praktijkondersteuner GGZ in een huisartsenpraktijk, werkte behulpzame tips uit om de rust te bewaren en goed voor elkaar te zorgen.

Lees, download en deel dit artikel via deze link:

Corona: Hoe houd je het hoofd koel?

Hulp vragen of aanbieden?

Wie extra hulp nodig heeft, of juist wil aanbieden, kan terecht op de webpagina van Schiedam Helpt. U vindt daar de contactgegevens van een reeks aanbieders.:

Schiedam Helpt

Zoekt u liever telefonisch contact? U kunt hiervoor van maandag tot en met vrijdag tussen 8 en 20 uur en op zaterdag van 9 tot 17 uur bellen met Schiedam Helpt:

Schiedam Helpt (088-855 50 27)

Organisaties en personen die hun hulp via de webpagina van Schiedam Helpt willen aanbieden kunnen daartoe contact opnemen via dit formulier:

Aanmeldformulier Schiedam helpt

Heldere uitleg in de media

NOS op 3 heeft een aantal heldere filmpjes over de corona pandemie gemaakt:

NOS: Wat betekenen de nieuwe coronamaatregelen voor jou?

NOS op 3: De allesbepalende lijn in de coronacrisis

NOS op 3: Ons beste wapen tegen corona

NOS op 3: Wat corona met je doet

NOS op 3: Het verhaal achter de coronacijfers

NOS op 3: De race naar een coronavaccin

Dit Twitter-filmpje maakt jongeren duidelijk hoe zij dankzij de nieuwe regels op straat een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de bescherming tegen het corona virus:

Corona, no joke

Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, is een autoriteit op het gebied van de verspreiding van virussen. Haar verhelderende gesprek met Lex Bohlmeijer van De Correspondent is via deze link terug te luisteren:

Goede Gesprekken: Marion Koopmans over het corona virus