Spoed? Bel 010-4739868

Als elke seconde telt? Bel 112

s-Gravelandseweg 792, 3119 NE Schiedam

010-7470079

shape
01 juni 2021

Huisarts geeft geen verklaring of vaccinatiebewijs

“De huisarts geeft geen verklaring af omtrent doorgemaakte Covid infectie en verkregen vaccinaties”

Deze informatie wordt centraal bij de overheid (GGD en Rivm) geregistreerd (immers meldingsplichtige ziekte en vaccinatie).

Door de overheid wordt gewerkt aan een digitaal, Europees geldig, vaccinatie- en testbewijs (digital green certificate), dat gebruikt kan worden voor reizen naar het buitenland en andere momenten waarop een bewijs van negatieve coronatest of coronavaccinatie vereist is. Het gaat hierbij om een app. Een briefje van een arts of het bij de vaccinatie verstrekte kaartje blijkt niet geldig voor dit soort situaties.

Patiënten hoeven dus niet bij de huisarts te informeren naar zo’n verklaring. Huisartsen kunnen en hoeven die niet te geven.

De overheid werkt aan een manier waarop iedereen die gevaccineerd is – of ze nu wel of niet in het landelijke CIMS-register van het RIVM staan – aan zo’n digitaal bewijs van vaccinatie kan komen. De huisartsensystemen zijn hierbij ook een bron van vaccinatiegegevens. Dat is voor het deel van de vaccinaties dat door de huisartsen is uitgevoerd en waarbij door de patiënt toestemming is gegeven voor CIMS-registratie.

Hoe dit ‘digital green certificate’ precies gaat werken, is nog niet bekend.

Gerelateerde berichten

Ook interessant voor u

Bekijk hier het laatste nieuws van Praktijk Vivitas. Op onze website vindt u ook de laatste nieuwsberichten en gezondheidsinformatie van Thuisarts.nl. Deze informatie is onafhankelijk getoetst en wetenschappelijk verantwoord.